20 februari 2011

500 miljoen golfballen per jaar verloren

Zo af en toe ga ik een balletje slaan, een golfballetje welteverstaan. Ik ben nog lang geen pro dus ik heb regelmatig een afzwaaier en als er ergens een sloot of een meertje is als hindernis dan heeft mijn bal vaak het idee dat tijd is voor een bad.

Ik blijk gelukkig niet de enige golfer te zijn die wel eens een bal kwijtraakt. Per jaar raken we 500 miljoen ballen kwijt! Stel je eens voor hoeveel dat is, hoeveel vrachtwagens met golfballen is dat wel niet?

Dat ze kwijt raken is volledig te begrijpen maar waar blijven ze dan? Je kan ze vaak wel 2e hands kopen, de zogenaamde lakeballs maar dan nog! Er liggen dus miljarden golfballen te wachten op hun baasje.
De Deense golffederatie heeft uit laten zoeken dat een golfbal er 100 tot 1000 jaar over doet om te vergaan dus dat kan ook niet aan de orde zijn. Al die ballen zijn dus ergens. Raar idee.

Er zijn overigens al ballen met een sensor erin zodat je hem beter terug kan vinden en er zijn ook ballen die beter biologisch afbreekbaar zijn. Vooral dat laatste lijkt me een prima ontwikkeling voor de snelstgroeiende sport van Nederland. Er zijn zelfs golfballen die veranderen in visvoer, ideaal voor opvarenden van een cruiseschip.

Plakband in de keukenla

Soms krijg je wel eens tips waarvan je denkt: dat ik daar zelf niet op ben gekomen. Er is er een die wil delen: leg een plakbandapparaatje in je keukenla.

Ik gooi elke maand kilo's eten weg omdat het pakje/zakje waarin het in zit niet goed dicht kan nadat je het open hebt gemaakt. Chips, koekjes, maar vooral vleeswaren, kaas, toastjes, noem maar op. Vooral de goedkope verpakkingen zijn een drama. Goedkope plakjes kaas zitten in alleen maar een plastic hoesje. Je krijgt het alleen maar open met een schaar en eenmaal open.... juist, binnen 2 dagen zijn de randjes al hard en dat was niet de bedoeling van jonge kaas. Ook vleeswaren heb je in zulke pakjes, na 2 dagen gaan de randjes al omkrullen maar die salami kan echt wel langer dan 2 dagen goed blijven in de koelkast. De oplossing is simpel, gewoon dichtplakken met plakband. Werkt super voor mij. Ik heb voor zakjes ook wel van die speciale knijpers maar dat werkt dan weer niet bij die potjes kwark en yoghurt met zo'n metalen deksel, die gaat ook altijd weer omhoog krullen. Er zijn natuurlijk ook van die dozen te koop waar alles goed in blijft maar die zijn ook niet echt handig.... een enorme vleeswarendoos met alleen een paar plakjes ham erin neemt wel veel ruimte in. Een bewaardoos voor de muesli is wel heel groot als je maar een klein zakje hebt en die is al bijna op. Voor mij is de plakband tip echt ideaal. 

19 februari 2011

Waarom is het woord scheet meetal positief bedoeld?

Naar aanleiding van een andere blog over haringen die communiceren via scheten zat ik nog even door te denken over dit onderwerp. In de spreektaal, en zeker in Amsterdam, is het een vrij normaal woord. "Zeg scheet, pak jij effe een pilsje voor me" Oké, niet erg gezellig misschien maar het woord scheet is zeker niet negatief bedoeld. Ook bij pasgeboren baby's, bij kleine lieve puppy's roepen we uit "wat een scheetje!"

Het is eigenlijk wel raar dat we iets positiefs, iets liefs bedoelen en dat we dan het woord scheet gebruiken. Een scheet ruikt toch vies! We lachen mensen uit die per ongeluk in het openbaar een windje laten en toch noemen we een puppy al snel een scheetje. Veel logischer zou het zijn om bijvoorbeeld te zeggen ach, wat een kusje. Een kusje heeft voor mij een positievere associatie.

Nog een weetje waar niks aan hebt maar wel leuk om te weten: 14 scheten per dag is gemiddeld voor een mens.

Diepvries pizza Casa di Mama

Vandaag was een drukke dag dus ik had geen zin om serieus te koken. In de supermarkt zijn legio oplossingen te koop voor dit soort dagen dus ik loop mijn buurtsuper binnen en grijp naar de Pizza di mama, dat is een pizza zoals je moeder hem maakt denk ik dan.... Mijn moeder had diepvries pizza's met bodem van karrrtoooon (ken je die reclame nog?) Ik ga er maar vanuit dat niet mijn moeder aan de wieg heeft gestaan van deze pizza, maar de gezellige italiaanse moeke uit de reclamespot van Dr. O.

Afijn, ik naar huis, ruk de doos open en daar is de pizza, plasic eraf , kartonnen bodem wegdoen, bakpapiertje laten zitten. Oven heet voorverwarmen, even wachten, nog even wachten, pizza! Smaakt best goed is niks mis mee, maar de verpakking is wel bijzonder naar mijn idee. Volgens de FAQ van Dr. O. is dat bakppapier om je oven schoon te houden. Klinkt handig slaat nergens op volgens mij. Stel nou dat er zoveel kaas op zou zitten, dus ook op de rand wat niet het geval is, dan zou het van de pizza af kunnen lopen maar dan heb je weinig aan een bakpapiertje wat exact de maat van de bodem heeft, dan gaat het er alsnog naast. Het is niet aan de orde want er loopt niks af, er zit geen kaas of tomaat aan de buitenkant. Dat laatste is trouwens geen kritiek op de pizza, een randje waar de pizza goed kan vasthouden zonder dat je met je tengels in de bloedhete kaas zit is prima.  

Dan de katonnen bodem onder de pizzabodem en het bakpapiertje. Wat daar de bedoeling van is is mij ook niet duidelijk, het is een plakkerig stuk karton en er zitten miniscule gaatjes in. Je moet er niks mee doen, alleen weggooien. Waarom krijg ik het dan? De FAQ geeft er geen antwoord op. Wie het weet mag het zeggen.

Nou ja, ik zit weer cynisch te doen. De smaak was voor een diepvriespizza best goed, het is zo klaar dus wat dat betreft krijgt Dr. O. een complimentje. De observeerster snapt alleen niks van de verpakking.

Roze koek met luis

Gisteren had ik een leuke discussie met een collega. Ik zat een roze koek te eten en ze vertelde dat ze die niet meer lustte sinds ze wist dat er luizen in zaten. Ik kijk haar met grote ogen aan, luizen??? Ja in dat roze laagje weet je dat niet? Ik zal de laatste jaren wel onder een steen hebben geleefd maar voor mij was het nieuw.

Ik geloof niet zomaar alles dus toch even op zoek... Er zit wel een kern van waarheid in. De roze kleur komt van E-nummer 120. Dat klinkt als iets chemisch uit de fabriek maar het is ook wel bekend als karmijn. Karmijn komt dan weer van een schildluis, dus ja er zit wel luis in die glacé. Wil je het precies weten dan kan de wikipedia even lezen. Zit je nu te gruwelen dan moet ik helaas melden dat het in heel veel producten zit. Campari en rode M&M's zijn daar voorbeelden van.

Ik heb even zitten denken of de koeken nu in de ban gaan bij mij. Het antwoord is nee, ze smaken nog steeds lekker, het haalt helemaal het middelbare-school-gevoel naar boven. Ik eet denk ik toch liever iets natuurlijks dan iets uit een fabriek. 

Nog een laatste overpeinzing: hoe doen vegatariers en veganisten dat? Je zou denken dat er niks dierlijks in zo'n koek zit, of in je glas campari, maar het is dus wel zo. Dat weet ik nu voor dat ene nummer maar al die andere E-nummers zeggen mij niks. Zouden ze die allemaal bestudeerd hebben? ps. ik val geen enkele vegetarier aan hoor, eet die koek lekker op. Ik heb wel bewondering voor dat soort principes.

Nationale complimentendag, nu vast oefenen

Elk jaar op 1 maart is het nationale complimentendag. Je kan wachten tot 1 maart maar je kan ook alvast een beetje gaan oefenen. Ik neem het me elk jaar weer voor: minder cynisch zijn en als iets goed gaat, je bent blij met iemand, zeg het dan ook eens.

Vandaag gingen de complimenten naar de cassiere, ik had iets gekocht en het was 2 halen, 1 betalen maar dat had ik niet gezien, ik loop wel vaker als een blind paard door de supermarkt met mijn boodschappenkar.
Ik stond al klaar met mijn pin-pas in de aanslag maar de cassiere maakte me even attent op de speciale aanbieding: of ik misschien nog zo'n pakje wilde, hij was tenslotte gratis. Maar natuurlijk wil ik dat, ik ben gek op gratis boodschappen!

Mooi moment om mijn goede voornemen tot uitvoer te brengen "ah, stom van me ik had die aanbieding helemaal niet gezien, bedankt voor de tip!" Zo simpel en ook gratis trouwens. Gewoon even zeggen dat je blij bent met iemand. Ik blij met gratis pakje, zij ook een tevreden glimlach op haar gezicht... zo simpel. Iedereen heeft een schouder die af en toe wel een schouderklopje kan gebruiken. Zelf ben je toch ook blij als je een complimentje krijgt?

Laten we met z'n allen vast gaan oefenen voor 1 maart, dat maakt het leven een stuk aangenamer.

Meer weten over de nationale complimentendag?

17 februari 2011

Tijd voor hervorming bij de golfverenigingen

Vorige zomer heb ik een golfcursus gedaan. Nee ik ben niet zo'n geruite-broek-met-spencer-type hoor. Gewoon een leuke actieve hobby. Toen heb ik ook even gekeken wat een lidmaatschap kostte bij diverse banen. Daar kon ik heel snel mee stoppen. Kost gewoon teveel voor het aantal keren dat ik ga spelen. 

Een paar jaar geleden kon je hier in de buurt niet eens meer op de wachtlijst geplaatst worden omdat zelfs de wachtlijst helemaal vol was. Nu kan je direct lid worden. Golfers lijken dus ook last van de crisis te hebben. Het is ook wel sneu voor de leden van een club die om financiele redenen willen stoppen en hun lidmaatschap opzeggen, Ze hebben bijvoorbeeld een aandeel moeten kopen voor 10.000 euro. Bij het opzeggen denken ze dat geld weer terug te krijgen maar daar zijn de kleine lettertjes.... je krijgt je geld alleen terug als er een nieuw lid voor jou in de plaats komt. Was vroeger niet iets waar je aan dacht, zelfs de wachtlijst om lid te mogen worden was vol. Nu hebben ze het geld nodig en moeten ze voorlopig even wachten.

Ik denk de golfverenigingen ook bij zichzelf te rade moeten gaan. Wie wil er lid worden van een club, en dan elke keer op dezelfde baan spelen? Bij tennis en voetbal maakt het niet uit waar je speelt, de baan is altijd hetzelfde, bij golf is het juist leuk om steeds op andere banen te spelen. De oude garde zal vast een of meer vaste ochtenden hebben waarop de met elkaar spelen en dan gaat het meer om de gezelligheid, ik heb een full-time baan en als ik ga golfen dan wil ik er het maximale uithalen, ik wil dus variatie en ik zal vaak met verschillende mensen spelen. Ik hoop dat de golfbanen in de regio de koppen bij elkaar gaan steken en met een mooi plan komen voor een betere onderlinge samenwerking. Wellicht dat ik dan wel lid zou worden (mist het toegestaan is om zonder ruitjes bermuda te komen spelen) 

Golfen op zichzelf is nog steeds populair, het is de snelst goeiende sport van Nederland. Reden temeer om eens kritisch naar de organisatie en structuur van clubs te kijken.