8 maart 2011

Forums over medische ingrepen

Vorige week bij de orthopeed geweest in verband met rugklachten. Ik had me wel een beetje voorbereid op een gesprek als dit: ja, op de foto zien we wel wat slijtage maar dat zegt niet zoveel, ga nog maar eens naar de fysio of een mensendieck therapeut, of heb je deze pillen al gebruikt? Nee, ik weet niet waar die klachten precies door ontstaan, u moet er mee leren leven...

Het liep totaal anders, ik kon binnen 8 dagen terecht bij een orthopeed (viel me heel erg mee, had een enorme wachtlijst verwacht) en die nam best even de tijd om goed te luisteren, even wat testjes, foto's bekijken en zijn conclusie was: ik snap het wel dat je pijn hebt. Bla bla, zeer forse slijtage, best logisch etc.

Er blijkt ook wel wat aan te doen via een operatie maar daarvoor was nog wat meer onderzoek nodig en die operatie moest ik niet te licht over denken. Het succespercentage was niet zo hoog. Afgesproken dat ik even wat meer wilde lezen over zo'n operatie (spondylodese) en dat we ondertussen wel wat meer onderzoek zouden doen (mri kon al 2 werkdagen later!)

Nu het probleem: bij het lezen van alle informatie van ziekenhuizen merk je dat ze bijna allemaal copy-paste doen van andere ziekenhuizen. Je moet het dus doen met een paar A4-tjes voor een flinke operatie. Best weinig als je je wil inlezen. Dan maar eens lezen hoe anderen zo'n operatie ervaren hebben, dat is nuttige informatie denk je dan.... Wat je dan leest is werkelijk heel triest. Bijna alleen maar mensen die problemen hebben na zo'n operatie. Zou het succespercentage dan zo slecht zijn? Het lijkt er sterk op dat vooral de mensen waarbij het niet goed is gegaan de behoefte hebben om het van zich af te schrijven. Volkomen begrijpelijk overigens. Je zal maar door het leven moeten met wandelende schroeven in je rug.

Best jammer dat de groep waarbij het goed is gegaan zich niet laat horen op het internet. Ik hecht wel waarde aan ervaringen van mensen die zelf zo'n ingreep hebben ondergaan. Artsen hebben toch de neiging om dingen niet goed bij de naam te noemen. Pijn is al snel "een beetje gevoelig"
Dus bij deze nog even een tip voor anderen: zet ook even je ervaring op het internet als het gewoon prima is gegaan en als je informatie zoekt, bedenk je dan wel dat wat je leest waarschijnlijk niet representatief is.

Klussende vrouwen

Vrouwen klussen ook. Ik ook maar ik geef meteen toe dat ik er niet goed in ben. Er staat al 6 jaar een deur naast de kledingkast die er niet in kon omdat te weinig scharnieren had gekocht bij de Zweedse winkel met de gehaktballen. Het is niet echt belangrijk, dus de deur staat nog steeds te wachten.

Andere klussen zijn belangrijker. Ik heb in de logeerkamer een lamp en die doet het niet. Dan draai je er een nieuwe lamp in en klaar is kees. Helaas die doet het ook niet. De oude lamp even ergens anders testen, he daar werkt het wel! Goed de lamp doet het nog. Terug naar de logeerkamer, tegen beter weten in toch nog een keer proberen, en ja hoor hij doet het! Vol trots ga ik verder met andere dingen en kom terug in de kamer...donker.... Grrrr.

Nu ben ik dus op zoek naar tips om de lamp aan te krijgen. Wie het weet mag het zeggen. Ik kwam in mijn zoektocht naar het antwoord wel een leuke site tegen: een klussite speciaal voor vrouwen. Ziet er prima uit en met veel plaatjes, daar houden wij van. Vrouwen beslissen over 70 tot 90 procent van alle bouwgerelateerde aankopen. Dit blijkt uit een trendanalyse van Bexpertise gehouden in opdracht van Bosch. Ook worden in doe-het-zelf-winkels 44% van de aankopen door een vrouw gedaan. Slimme zet dus die site. Helaas stond het antwoord op mijn vraag er niet bij, dus ik sta open voor advies.

Vandaag internationale vrouwendag

Ik werd wakker met een heel vrolijk gevoel en ik kon het niet plaatsen. Nee ik ben niet jarig, internationale vrouwendag is jarig, dat zal de reden zijn. Vandaag viert internationale vrouwendag haar 100e verjaardag.

Dat we er in Nederland niet veel aandacht aan besteden is misschien wel een goed teken. Internationaal gezien hebben we het hier goed voor elkaar. Valt er dan niets meer te wensen op het gebied van de emancipatie? Jazeker, we hebben nog steeds een aantal politieke partijen waar het moeilijk is om als vrouw carriere te maken. Vrouwen zijn wel van harte welkom om op zo'n partij te stemmen. Verder verdienen we nog steeds iets minder en hebben manner er nog steeds moeite mee om een vrouw als baas te hebben. Er alt nog wel wat te wensen dus.

Mannen hebben aan de andere kant ook nog wel wat te wensen, ze moeten mee op vakantie en ze hebben weinig te zeggen over waar die vakantie dan heen moet gaan, wij vrouwen zijn wel zo subtiel om te vragen naar hun mening, maar uiteindelijk nemen wij de beslissing.
De vrouw bepaald wat er die dag gegeten gaat worden, de man heeft het maar te slikken, maar hoeft aan de andere kant ook minder vaak te koken.
De vrouw bepaald vaak ook in welke kleren de man rond mag lopen. Zolang hij binnen blijft maakt het allemaal niet uit, maar zodra we uit gaan sturen we hem terug naar boven om toch maar dat andere setje kleren aan te trekken. He we willen samen wel goed voor de dag komen, het is voor zijn eigen bestwil.

Voor de volledigheid: er is ook een internationale mannendag: 19 november zijn jullie aan de beurt, dus niet jaloers zijn vandaag, jullie hebben ook je eigen dag.

Iedereen is gek op Jack

De familie de Mol heeft het weer voor elkaar voorlopig. Knap hoor, met een Nederlandse comedy kijkcijfers scoren van heel ruim 2 miljoen! Het lijkt me ook een ideaal koppel, Linda de Mol samen met Jeroen van Koningsbrugge.

Linda de Mol heeft zelf aangegeven dat ze tevreden zou zijn met 1,5 miljoen kijkers dus ze zal met een tevreden grijns de eerste kijkcijfers hebben gehoord vanaf haar vakantie adres. Een smile van oor tot oor kan ik me zo voorstellen.

De serie is gebaseers op de serie everybody loves Raymond, een Amerikaanse serie die inmiddels gestopt is. Het mooie voor ons Nederlanders is dat ze uit 9 seizoenen van 22 afleveringen de leukste hebben gekozen. Wij krijgen dus de creme de la creme voorgeschoteld.

De recenties zijn erg wisselend: natuurlijk zijn er legio kranten die het allemaal niet grappig vinden, saai, teveel de amerikaanse versie aangehouden, Linda kan beter etc. Misschien is het allemaal waar, maar als er ruim 2 miljoen mensen kijken is de mediacampagme in ieder geval wel goed geweest. En als er ruim 2 miljoen mensen blijven kijken doe je het prima denk ik zo. We zullen het zien. Ben erg benieuwd of Nederland Jack en Barbara in de armen gaan sluiten.

Het verhaal speelt in Almere bij een "doorsnee gezin".
Vooral de broer van Jack is erg leuk: hij geniet van ruzies tussen zijn broer Jack en Barbara. Heerlijk zo'n intrigant. Verder gaat het vooral om alle storende familieleden en hoe Jack en Barbara daarmee om gaan. Een feest der herkenning voor een veel mensen. Elke zaterdag om 20.00 uur op RTL 4

Jongens willen auto's en daar kunnen ze niks aan doen

Jongetjes spelen graag met autootjes, of bewegend speelgoed zoals transformers. Je kan denken dat dat aangeleerd gedrag is: jongetjes krijgen autootjes als ze jarig zijn en meisjes krijgen poppen. Daarom spelen ze er mee en vinden ze het leuk, Jongens willen op papa lijken en papa staat zijn grote auto elke zondag te poetsen.

Toch lijkt er meer aan de hand te zijn. Bij onderzoek bleek dat bij jonge Rhesusaapjes precies hetzelfde aan de hand is, de jongens apen hebben een duidelijke voorkeur voor speelgoed met wielen. Die aapjes hebben geen last van bepaalde verwachtingen en toch willen de jongens wielen. De meisjes apen hebben  geen duidelijke voorkeur, ze spelen met vanalles.

Dus: als jouw man met alle geweld naar de auto rai wil, laat hem maar lekker gaan, hij kan er niks aan doen, het is waarschijnlijk aangeboren.

link