17 februari 2011

Tijd voor hervorming bij de golfverenigingen

Vorige zomer heb ik een golfcursus gedaan. Nee ik ben niet zo'n geruite-broek-met-spencer-type hoor. Gewoon een leuke actieve hobby. Toen heb ik ook even gekeken wat een lidmaatschap kostte bij diverse banen. Daar kon ik heel snel mee stoppen. Kost gewoon teveel voor het aantal keren dat ik ga spelen. 

Een paar jaar geleden kon je hier in de buurt niet eens meer op de wachtlijst geplaatst worden omdat zelfs de wachtlijst helemaal vol was. Nu kan je direct lid worden. Golfers lijken dus ook last van de crisis te hebben. Het is ook wel sneu voor de leden van een club die om financiele redenen willen stoppen en hun lidmaatschap opzeggen, Ze hebben bijvoorbeeld een aandeel moeten kopen voor 10.000 euro. Bij het opzeggen denken ze dat geld weer terug te krijgen maar daar zijn de kleine lettertjes.... je krijgt je geld alleen terug als er een nieuw lid voor jou in de plaats komt. Was vroeger niet iets waar je aan dacht, zelfs de wachtlijst om lid te mogen worden was vol. Nu hebben ze het geld nodig en moeten ze voorlopig even wachten.

Ik denk de golfverenigingen ook bij zichzelf te rade moeten gaan. Wie wil er lid worden van een club, en dan elke keer op dezelfde baan spelen? Bij tennis en voetbal maakt het niet uit waar je speelt, de baan is altijd hetzelfde, bij golf is het juist leuk om steeds op andere banen te spelen. De oude garde zal vast een of meer vaste ochtenden hebben waarop de met elkaar spelen en dan gaat het meer om de gezelligheid, ik heb een full-time baan en als ik ga golfen dan wil ik er het maximale uithalen, ik wil dus variatie en ik zal vaak met verschillende mensen spelen. Ik hoop dat de golfbanen in de regio de koppen bij elkaar gaan steken en met een mooi plan komen voor een betere onderlinge samenwerking. Wellicht dat ik dan wel lid zou worden (mist het toegestaan is om zonder ruitjes bermuda te komen spelen) 

Golfen op zichzelf is nog steeds populair, het is de snelst goeiende sport van Nederland. Reden temeer om eens kritisch naar de organisatie en structuur van clubs te kijken.